Nagyon sokszor hallhatjuk bizonyos élelmiszerek kapcsán, hogy „antioxidáns tartalma miatt is ajánlott”. Na jó, de mégis csak tegyük tisztába, hogy miért jó nekünk az antioxidáns.

Az antioxidánsok a szabadgyökök negatív hatását semlegesíti. Erre azért van szükség, mivel a szabadgyökök több megbetegedés kialakulásában is közrejátszanak, mint pl. rákos elváltozások, szív- és érrendszeri problémák, gyulladásos megbetegedések, immunrendszer gyengesége (ami további betegségeket vonhat maga után), illetve a bőr öregedése.

Az antioxidánsok szerepe sokrétű. A szervezet különféle helyreállító folyamataihoz képesek csatlakozni, ahol a szabadgyökök károkat okoztak. Egy kis részét képes a szervezet maga is előállítani, de többségi részt táplálékkal tudjuk pótolni.

Ha antioxidánsokat szeretnénk bevinni szervezetünkkel akkor ezt kizárólag növények fogyasztásával fogjuk tudni megtenni. Ilyen pl. a nyers zöld levelű és sárga színű zöldségek, a piros gyümölcsök, a zöld tea, a kakaó, az olajos magvak, a szőlőmag, a citrusfélék vagy a csipkebogyó. Érdemes ezeket elsősorban nyersen fogyasztani, hogy ne veszítsenek értékükből és hatásukból sem.