élelmezésbiztonság [food security]

Kategória: Élelmiszer
Besorolás: D-E-É-F

Az élelmezésbiztonság az élelmiszer elérhetőségének és az egyének hozzáférési képességének mértéke. Az ENSZ Világélelmezésbiztonsági Bizottsága szerint az élelmezésbiztonságot úgy definiálják, hogy minden ember mindenkor elegendő, biztonságos és tápláló élelmiszerhez jusson, amely megfelel élelmiszer-preferenciájának és táplálkozási szükségleteinek az aktív és egészséges életért. Az osztálytól, nemtől vagy régiótól függetlenül elérhető élelmiszerek kérdése egy másik kérdés. Bizonyítékok vannak arra, hogy sok ezer évvel ezelőtt amikor aggodalomra adott okot az élelmezésbiztonság, az ókori Kína és az ókori Egyiptom központi hatóságairól ismert volt, hogy éhínség idején kiszabadították az élelmiszereket a raktárból. Az 1974-es Élelmiszer-világkonferencián az ellátásra helyezték a hangsúlyt. Az élelmezésbiztonság meghatározása szerint „a világ mindenkor megfelelő, tápláló, változatos, kiegyensúlyozott és mérsékelt élelmiszer-ellátása az élelmiszer-fogyasztás folyamatos bővülésének fenntartásához, valamint a termelés és az árak ingadozásainak ellensúlyozása érdekében”. A későbbi definíciók keresleti és hozzáférési problémákat adtak a definícióhoz. Az 1996-ban megtartott első Élelmezésügyi Csúcstalálkozó kimondta, hogy az élelmezésbiztonság „akkor létezik, ha minden embernek fizikai és gazdasági hozzáférése legyen mindig elegendő, biztonságos és tápláló élelmiszerhez, hogy kielégítse étrendi szükségleteit és élelmiszerpreferenciáit az aktív és egészséges élethez szükséges.”