A magyar háztartások számottevő részében kristálycukrot használnak édesítésre. A kristálycukor egy egyszerű szénhidrát, amely cukorrépából készül. Míg a cukorrépa nyersen 20% cukrot, addig a kristálycukor közel 95% cukrot tartalmaz.

Édes méregnek is nevezik a cukrot, ugyanis a szervezet megpróbálja feldolgozni, de ha megfelelő mennyiségű lúgos tápanyag akkor a tartalékokhoz nyúl. Vagyis szervezetünk elvonja az értékes vitaminokat és ásványianyagokat onnan, ahol fontos szerepet kellene betölteniük.

Például a cukor lúgosítása során elvonásra kerül szervezetünkből a kalcium, amelynek köszönhetően kialakulhat csontritkulás vagy fogszuvasodás.

Érdemes egészséges alternatívákkal helyettesíteni a cukrot és ha lehetséges válasszunk inkább természetes édesítőszereket.

Eritritol: Másnéven cukoralkohol. Nagyrésze a vékonybélben felszívódik, így nem okoz bélproblémákat. 1 gramm eritrit 24 gramm kalóriát tartalmaz, illetve glikémiás indexe nulla.

Xilitol: Kalóriatartalma 40%-al alacsonyabb, mint a cukornak. Előnye, hogy főzés és sütés során ugyanolyan arányokban kell adagolni, mint a cukrot vagyis nem kell bajlódni az arányok számításával. Ugyanakkor sokaknál a fogyasztása okozhat bélproblémákat, mint puffadás, hasmenés vagy gázosodás.

Méz: Kalóriaértékben majdnem megegyezik a cukoréval, ugyanakkor tápanyagait tekintve sokkal értékesebb. Egészségesebb, mint bármely mesterséges édesítő vagy maga a kristálycukor, viszont ha komoly fogyókúrában vagyunk akkor inkább mellőzzük a használatát.

Ha édes ízre vágyunk akkor azt próbáljuk meg nem cukorral vagy cukros ételekkel/italokkal kielégíteni. Keressünk alternatívákat! Gyermekeinket is óvjuk meg és ismertessük meg velük minél később az édes ízek világát, így nem szoknak hozzá és nem fogják kívánni sem. Minél többet fogyasztunk belőle, annál jobban fogja szervezetünk követelni és éreztetni a hiányát.