Vajon tudjuk, hogy miért fontos – vagy legalábbis lenne fontos – a papírt minden háztartásban tudatosan, szelektíven gyűjteni?
Mivel a háztartási hulladék több mint 15%-a papír, gondolva élelmiszer csomagolásokra, reklámújságokra, kiöblített italos és más kartonokra, illetve minden egyéb dobozra egyaránt. Ha az ilyesfajta papírhulladékokat tisztántartva tudjuk szelektálni akkor a környezetünkről egy hatalmas terhet tudunk levenni.

Ha újrahasznosítjuk a papírhulladékot akkor másodlagos nyersanyagként visszakerülhet a körforgásba. Ez a fajta folyamat kevesebb energiát és nyersanyagot igényel, így mérsékelhető az erőforrások túlzott fogyasztása.

Mielőtt neki állunk tudatosan gyűjteni az otthoni papírhulladékot akkor először vegyük figyelembe mi helyezhető a papírgyűjtőedénybe:

újság, könyv, szórólap, füzet, élelmiszer és kozmetikai papírdobozok, csomagolópapír, kartondoboz, italos karton

Ami nem kerülhet semmiféleképp:

szalvéta, zsebkendő, pelenka, élelmiszermaradványos-zsíros papír, indigó, faxpapír, blokkok, közlekedési jegyek, sorszámcetlik (bankból, postáról, orvosi rendelőkből), teafilterek, kávés poharak (aminek külsője papír, belseje hőálló műanyag)

Az összegyűjtött papírhulladékot átválogatják, majd bálázzák és ezt követően a feldolgozási folyamatok alatt papírtermékeket készítenek belőle. Egy a baj, hogy a papír nem hasznosítható újra számtalan alkalommal, csupán 5-6 alkalommal lehetséges. De ennek ellenére szinte minden papírtermék megtalálható újrahasznosított formában is az üzletek polcain.

Ha tehetjük akkor inkább szelektáljuk a hulladékot otthonunkban és óvjuk környezetünket a felesleges energiafelhasználástól.

Előző cikkLakásillatosító házilag
Következő cikkKávézacc újragondolva