Amikor egy hosszú és fárasztó nap után haza ér az ember, semmi sem hat nyugtatóbban rá, mint az otthon illatának észlelése. Mindenkinek mást jelent ez, de ha nem rég költöztél új lakásban akkor pontosan tudod, hogy milyen az, amikor még nem a „Te” illatodat érzed meg elsőként, mikor belépsz az otthonodba.

Sokan használnak különféle illatosítószereket, gyertyákat, de ha egy picit is szeretnénk környezettudatosan illatossá varázsolni élőtereinket, akkor mutatunk nektek most egy egyszerű receptet!

Nem kell más hozzá, mint 100%-os természetes illóolaj, szódabikarbóna vagy gyógyszertári alkohol.

Az első receptünk 2 perc alatt kész is lehet, ha van otthon egy üres befőttesüveged.
A befőttesüvegbe szórj 2-3 evőkanál szódabikarbónát, majd csepegtess rá 10-15 csepp általad választott illóolajat, rázd össze és fedd le a befőttesüveg kupakjával. Fontos, hogy a fedelét lyukaszd ki, hogy megfelelőképpen tudjon párologni az illat.

De ha jobb szeretitek a pálcikás vagy pumpás illatosítókat, akkor ne aggódjatok van még egy receptünk!
20 ml alkoholt, 4-8 csepp illóolajat és 2 dl vizet összekeverünk és az így elkészült oldatot tetszés szerint vagy pumpásflakonba vagy kis üvegcsébe helyezzük hurkapálcákkal.

Ha van otthon háziállatunk akkor előtte járjunk utána milyen illóolajat érdemes választanunk, mivel fontos tudnod, hogy érzékenyek lehetnek az új és intenzív illatokra. Ha teheted kérdezd meg az állatorvosodat. Illetve nem csak háziállatainkból válthatnak ki reakciókat, de belőlünk emberekből is, főként kisgyermekek is produkálhatnak allergiás tüneteket.

De ha nem szeretnénk még egy-két percet sem szánni a szabadidőnkből a környezetbarát illatosítók kotyvasztására akkor inkább a drogériában kapható ilyen-olyan illatszerek helyett vegyünk egy pár kaspós friss virágot, hiszen amellett, hogy jó illatot varázsol otthonunkba még dekoratív is!

Előző cikkNéhány tipp a tudatos háztartáshoz
Következő cikkTe tudatosan gyűjtöd a papírhulladékot?