A székelés nem egy mindennapi beszédtéma, viszont nagyon sokat árulhat el egészségünkről. Érdemes néha odafigyelni, hogy milyen állagú, textúrájú vagy éppen milyen méretű az az emésztetlen étel, ami távozik belőlünk.

Számos tényező van, amire életvitelünk során oda kell figyelünk, hogy székletünkkel ne legyen baj. Az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel, hogy elkerüljük a kiszáradás kockázatát. Ugyanis a székletnek nedvességre van szüksége ahhoz, hogy áthaladjon az emésztőrendszeren.

Ugyanakkor a rosthiány is akadályozza a bélsár zökkenőmentes áthaladását, így bélproblémákat okozva.

Előfordulhat valamilyen étel-intolerancia vagy allergia. Bizonyos ételek képesek hasmenést, székrekedést vagy rendellenes székelést okozni.

Bizonyos megbetegedések, mint pl. a depresszió, rák, pajzsmirigy túlműködés, gyulladásos bélbetegségek vagy a Parkinson képes sok kellemetlen székelési pillanatot okozni.

Nade, milyen az egészséges széklet?

A normál széklet általában barna, puha vagy szilárd textúrájú, és könnyen áthalad a vastagbélen. Rendszerességét tekintve naponta kb. 1-2 alkalommal jelentkezik, de hetente minimum 3 alkalommal. A kellemetlen szaggal semmi baj nincs, ugyanis az ürülékben lévő baktériumok gázokat bocsátanak ki.

Ha eltérést tapasztalunk székelésünkkor és nem rendeződik 1, de maximum 2 hét alatt akkor mindenképp forduljunk orvosunkhoz!