Nem is gondolnánk, hogy mennyi háztartási vegyszer ártalmas az egészségünkre, még akkor is, hogy ha nem kerül közvetlen kapcsolatba bőrünkkel, vagy használatát követően már több óra/nap is eltelt.

Biztosak lehetünk benne, hogy mindannyiunk otthonában található valami kifogásolni való illatosító, tusfürdő vagy egyéb tisztítószer. Szeretnénk ezekre felhívni a figyelmet és valamennyire alternatív megoldást kínálni.

Az első egyik káros anyag a klór. Számtalan klórtartalmú fertőtlenítőszert találunk, amelyek sajnos gyengítik immunrendszerünket. Hiába fertőtlenítünk minden órában, amikor betegek vagyunk, ezek a szerek lehet, hogy hátráltatják a gyógyulásunkat. Érdemes helyettük patikában kapható 70%-os alkoholt 1:1 arányban vízzel hígítani, esetleg néhány csepp, számunkra kellemes illatú illóolajjal illatosítani – és már kész is az alternatív, klórmentes fertőtlenítő.

Tisztálkodószer választásakor elsődleges szempont, hogy baktérium- és gombaölő hatással rendelkezzen. Ehhez az egyik legalkalmasabb vegyi anyag a triklozán, amelyet előszeretettel alkalmaznak fogkrémekben, tusfürdőkben, babaápoló termékekben, de akár még ruházatunkban is megtalálható. A triklozán káros az egészségre, összefüggésbe hozta már több tanulmány is hormonális problémákkal, a bélflóra, pajzsmirigy és a máj károsításával is. Érdemes ezt az anyagot mellőzni a mindennapjainkból.

Az otthon illatát mindenki máshogy állítja elő. Van, aki légfrissítővel és van, aki pálcikás párologtatóval. Ezekkel a drogériákban megvásárolható szerekkel az a nagy probléma, hogy azokat lényegében vegyszerekből állítják elő. Ennek következménye lehet fejfájás vagy akár migrén. Érdemes helyette illóolajat párologtatni és így varázsolni kellemes illatot otthonunkba.

A mosogatásnak is megvan a maga veszélye. Figyeljünk a mosogatószivacs gyakori cseréjére, hiszen 1-2 hét alatt bőséggel el tudnak rajta szaporodni a baktériumok. Hiába mosogatunk forró vízzel, hiszen a káros mikroorganizmusokat csak jelentős hőhatás pusztítja, amely egy háztartásban sincs bevezetve. Szóval cseréljük akár hetente a szivacsot, akkor is, hogy ha még tökéletesnek ítélnénk meg.

Szinte minden esetre találhatunk valami alternatívát, hogy egészségünknek és környezetünknek se ártsunk vele, de mégis komfortosan érezzük magunkat közvetlen közegünkben.

Előző cikkNaponta 2 tojás, és minden gond elszáll
Következő cikkSportolj otthon – az egészségre nem lehetnek kifogások!