Nem is gondolnánk, hogy napjaink egyik superfood-étele a tojás. Rendkívül gazdag proteinben, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Nem véletlen, hogy szinte minden diéta egyik alapvető élelmiszere. Dietetikusok úgy tartják, hogy naponta 2-3 tojás hozzájárulhat egészségünk megfelelő működéséhez.

Hoztunk néhány példát, hogy mik az előnyei és miben segítheti egészségünk harmóniájának fenntartását.

  1. Javítja a látást! A tojás gazdag luteinben, zeaxantinban, és A-vitaminban, ezek hozzájárulnak a látásproblémák megelőzéséhez.
  2. Lassítja az öregedést! A rendszeres tojásfogyasztás lassítja az öregedési folyamatokat és segít megelőzni a bőrrák kialakulását is, mindez a pigmenttartalom miatt.
  3. Támogatja a bőr, a haj és a máj egészségét! A tojássárgája proteint és ként is tartalmaz, amely revitalizálja a hajat és javítja a bőr minőségét. Roppant káros haj esetében szokták javasolni a tojással való hajmosást, vagyis inkább pakolást. A másik anyag a leticin, amely a méregtelenítéshez járul hozzá, továbbá az emésztési folyamatok serkentéséhez.
  4. Súlyvesztés! A tojás csökkenti az étvágyat, vagyis ha fogyni szeretnénk, akkor érdemes fogyasztani.
  5. Csontok egészségének megőrzése! Kalcium és D-vitamin-tartalma alapvető tápanyagforrást jelent a fogak és csontok számára. Továbbá nem csupán a csontokra hat pozitívan a D-vitamin, hanem a testre elengedhetetlen jótékony hatásait ugyanúgy átadja, akárcsak a napból szerzett vitamin.

A tojás egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségünkre, hiszen olyan pozitív hatásokkal bír, amely az egész testünkre kihatnak. Ha viszont cukorbetegek vagy szívbetegséggel küzdő emberek vagyunk, akkor érdemes figyelnünk arra, hogy ne essünk túlfogyasztásba, inkább redukáljuk heti 2-3 alkalomra.

Előző cikkAz immunrendszer erősítése házilag
Következő cikkOtthoni mérgek a háztartásban