A kaprot előszeretettel használjuk konyhában, különböző kulináris ízélmények eléréséért. Talán az egyik legközismertebb felhasználási célja a savanyítás során való felhasználása. Ugyanakkor számos gyógyászati hatása is van, amely egészségünk jólétét biztosítja.
Kevesen tudják, hogy a kapor segíti az emésztés működését. Csökkenti a puffadást és a gyomorégést. A kaporolaj, amelyet a növény magjából nyernek, hatékonyan néz szembe az emésztési problémákkal.
Az olajat bőrápolási célokra is ajánlott használni, hiszen kiválóan kezeli a pattanásos bőrt vagy a gyulladt, kipirosodott bőrfelszínt.
Magas antioxidáns tartalma segít leküzdeni a szervezetben lévő gyulladásokat, különösen képes felvenni a harcot az ízületi gyulladásokkal.
Hormonháztartásunk megfelelő működéséről is gondoskodik, képes szabályozni a menstruációs ciklust és enyhítheti a menopauza tüneteit is.
Ha esetleg megkívánnánk a kapor ízét, csak bátran rágcsáljuk magában is. Friss leheletet biztosít, továbbá a szájüregfertőzések kezelésében is segítségünkre van.
Szülők figyelem! Ha kisbabánk hasfájós akkor érdemes beszerezni otthonra kaporolajat, mivel enyhíti a hasfáját és enyhe vízhajtó hatása révén segít a babánk kényelmének javításában.
Érdemes tudatosan, akár gyógyászati célra is fogyasztani a kaprot!