A spanyolok úgy vallják, hogy az átlagon felüli életkor titka a mediterrán étrendben és a déli sziesztában rejlik. Nade nézzük, hogy ők mit is csinálnak másképpen, mint mi.

A spanyolok csupa olyan dolgokat fogyasztanak, amelyek egészségesek, viszonylag hamar elkészíthetőek és természetesek. Ugyanakkor mindennap van náluk szieszta, ami azt jelenti, hogy 2-3 órás ebédszünetet – vagy ha úgy tetszik pihenőidőt – is tartanak. Ők 14 és 17 óra között nem dolgoznak. Ennek köszönhetően a szervezetüknek van ideje, hogy az elfogyasztott ételt megfelelően megeméssze.

A mediterrán étrendet érdemes betegségmegelőzése céljából is fogyasztani. Ezáltal elkerülhető a magas vérnyomás vagy koleszterinszint. A spanyol konyha elengedhetetlen alapanyagaiul szolgál az olívaolaj, a paprika, paradicsom, burgonya, bab, illetve e kecske– és juhsajtok. Cukros süteményeket csak különleges alkalmakkor fogyasztanak. A mediterrán étrend nagy mennyiségben tartalmaz friss zöldségeket, illetve az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tenger gyümölcseit is. Egy jó minőségű pohár vörösborra pedig sosem mondanának nemet!