Klímaváltozás. Tudjuk, hogy a csapból is ez folyik, de a klímaváltozásnak oka van. Számottevő esetben az emebri gondatlan cselekedetek.

A nyári forróság sem könnyíti meg a környezettudatosságot szem előtt tartani, hiszen egyik klimatizált helyiségből térünk át a másikba. A folyamatosan növekvő klíma igénnyel párhuzamosan növekszik az energiaigény is, független attól, hogy energiatakarékos vagy sem az üzemeltetett klíma. Az energia pedig elenyésző esetekben származik csak megújuló forrásokból, vagyis a globális felmelegedést segíti elő, ha nagyon bele mélyednénk a folyamatokba.

Továbbá szervezetünknek sem tesz jót a folyamatos és hirtelen hőingadozás, gondolva itt arra, hogy a klímás lakást hírtelen felváltja a 35°C-os kinti hőség, és nehezebben is elviselhető, ha órákat jól lehűtött szobában töltünk. Ha tehetjük a piros „bekapcs” gomb megnyomása előtt próbáljunk ki néhány trükköt, hogy magunkat, illetve a lakást is lehűtsük.

Hoztunk 5 + 1 praktikát és tippet, hogyan enyhíthetjük a nyári hőséget klíma nélkül

 1. Szellőztess késő este vagy hajnalban!
  Mindegy, hogy tél vagy nyár, tavasz vagy ősz az esti órák közeledtével az idő is lehűl. Ilyenkor érdemes kinyitni minden ablakot, ajtót és kereszt huzatot csinálni, hogy az egész lakás lehűlhessen. Fontos metodikája a szellőztetésnek, hogy napközben bármennyire is érezzük melegnek a lakást nem szabad kinyitni semmilyen ablakot, még csak bukóra sem, mert akkor csupán a meleg levegő fog bejönni és felmelegszik a lakás.
 2. Sötétíts!
  Napközben érdemes minden ablakot besötétíteni vagy redőnnyel vagy függönnyel, hiszen visszaveri a fényt. Ha világos függönyt választunk akkor még jobb, hiszen kevésbé nyeli el a fényt. Az ablakba helyezett növények némi árnyékot adhatnak a szobákban.
 3. Igyál egy meleg italt!
  A forró italok fogyasztására fokozódik az izzadás, amelynek párolgása csökkenti a test hőmérsékletét. Ha kipróbálnád, akkor válassz egy hűsítő hibiszkusz-, menta- vagy kamillateát.  
 4. Áztasd a lábad hidegvízbe!
  Nincs is kellemesebb érzés annál, ha egy forró napon a lábunkat egy vödör hideg vízbe márthatjuk. Engedjük vizet el lavórba és élvezzük a hűsítő érzetet! A vizet utána elhasználhatjuk öntözéshez, wc öblítéséhez vagy felmosáshoz is akár.
 5. Kerüld az alkoholt és a koffeint!
  Mivel ezek az italok vízhajtó hatással bírnak a nagy melegben inkább a hidratálásra kell összpontosítani, ezért kerüljük a fogyasztásukat ha tehetjük!

+1 tipp: Tusoljunk langyos vízben!
Ha hirtelen hűtjük le testünket akkor szervezetünk mihamarabb megpróbálja visszaállítani a normális testhőt és elkezdi felmelegíteni magát. A kellemes érzet érdekében inkább tusoljunk 25°C-os vízzel, vagy akár magasabb hőfokkal is.

A nagy melegben fontos figyelni szervezetünkre és környezetünkre is. Néhány praktikával energiát spórolhatunk a Földnek és pénzt magunknak is. A titok a tudatosságban van!

Előző cikkHázilagos bútortisztító
Következő cikkLeendő anyák, figyelem! A környezetszennyezés befolyásolhatja a baba nemét!