Az egyik legkörnyezet ellenes cselekedet, ha ételt dobunk ki. Ez a pazarlás és a túlfogyasztásnak olyan formája, amelynek megoldása nem tűr halasztást. Csak úgy kerülhetjük el az ételpazarlást, hogyha tudatosan előre tervezzük a bevásárlást és az otthoni rendszerezés is jól áttekinthető.

A legfontosabb, hogy csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyire valóban szükségünk van. Vásárláskor figyeljük a lejárati időket és ne vegyünk olyat meg, ami közeli szavidős, de jó árban beszerezhető, viszont nem tudjuk, hogy valóban szükségünk van-e rá.

Az előre elkészített ételeket és maradékokat megfelelően lehűtve és higiénikusan tároljuk. Tegyük őket dobozokba, amik zárhatóak és osszuk adagokra, hogy ne kelljen mindig felmelegíteni egy nagyobb adagot és a maradékot visszahűteni.

Ha fagyasztunk akkor néhány tippet érdemes megfogadni. Például címkézzük fel, írjuk rá, hogy mi van benne, mennyi van benne és mikor tettük el.

Sokat segíthet az ételpazarláson, ha előre megtervezzük a heti menüt. Így a vásárlást ennek tudatában végezzük és az alapanyagok is felhasználásra kerülnek.

Ha étteremben eszünk és az adag kifog rajtunk akkor csomagoltassuk el, hiszen így később biztosan elfogyasztásra kerül az étel és nem a szemetesbe.