Minden nemzetiség konyhájának van saját kulináris fogása. A magyarok számára az egyik ilyen a lecsó. A nyár végeztével még mindig szezonálisnak nevezhető, hiszen minden alapanyag kapható hozzá a piacokon.

A lecsó egytál étel, amit mégis tudunk változatosan fogyasztani, akár kenyérrel, kolbásszal, rizzsel, burgonyával, tojással vagy tarhonyával. Ki, hogy szereti.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint ez egy kiválóan beilleszthető étel az egészségtudatos emberek számára az étkezésükbe. Mindössze arra kell odafigyelni, hogy az elkészítés során kevés zsiradékot használjunk. Javaslatuk még, hogy fogyasszuk tojással vagy barna rizzsel, hiszen így egy könnyű, olcsó és húsmentes étkezést tudunk elkészíteni akár az egész család számára.

Ha mostanában készítünk lecsót akkor még a fenntarthatósági szempontoknak is eleget tudunk tenni. Hiszen az ételhez szükséges alapanyagok hozzávalói szezonálisak, ezért tápanyagban biztos, hogy gazdagabbak is. Érdemes hazait választani, ami ráadásul pénztárcabarét is.

Az MDOSZ szerint 500 gramm zöldséget és gyümölcsöt szükséges fogyasztanunk egy nap, amelyben a zöldségeket nagyobb arányban javallott fogyasztani. Így nem meglepő, hogy a lecsó önmagában miért is építhető be a tudatos táplálkozásba.