Az őszi időszak egyik legegészségesebb szezonális termése a dió. Nem is gondolnánk, hogy mennyi jótékony hatása van. Ha van a kertben vagy a közelben diófa, akkor nem habozzunk szedni, amennyit csak tudunk – mondjuk, hogy miért!

A dió gazdag A- és E-vitaminban, többféle B-vitamin is megtalálható benne, amely elsősorban izmaink megfelelő működését támogatja.

Friss leveléből tea készíthető, amely a bőrproblémák kezelésére alkalmas, továbbá aknékra, sebekre és sömörre is. A benne található mangán és réz segíti a vérképzést, de alkalmazható szívizomgyengeség ellen is.

Rendszeres fogyasztása nőknek és férfiaknak is egyaránt javallott, hiszen a férfiak nemzőképességét javítja, míg nőknél a mellrák kialakulását csökkenti. Mindezek mellett mérsékli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, a szervezetben fellépő gyulladásokkal és a magas koleszterinszinttel is bátran felveszi a harcot.

Támogatja az agy működését és jó hatást gyakorol a koncentrációs képességeinkre is, mivel a benne rejlő telítetlen zsírsavak mindezeket támogatják. Az idősödő korosztálynak érdemes fogyasztani, hiszen napi 10 gramm dió javítja a kognitív képességeket, így hatásosan veszi fel a küzdelmet az öregedéssel.

A sok pozitív hatás ellenére azért a mértékletesség betartása nagyon fontos, hiszen magas kalóriatartalommal rendelkezik – 10 dkg dió körülbelül 600 kalóriát tartalmaz. Tudatosság és mértékletesség a kulcs!