Mindenki szembesül a fali csempére lerakódott szennyeződésekkel vagy vízkővel. Sokszor okoz fejtörést, hogy milyen módszerrel lehetne a leghatékonyabb módon megtisztítani (ami ráadásul még vegyszermentes is).

Nos, az ecet és a citromlé minden háztartásban előfordul és az egyik legtudatosabb tisztítószerként is ismert. Az ecetet gyakran használjuk mosáshoz, folteltávolításhoz vagy szagtalanításhoz, de kevésbé a csempe tisztításához. Pedig alkalmas arra is!

Hogyha 100 ml ecetet 50 ml langyos vízzel összekeverünk és egy szórófejes flakon segítségével a csempére permetezzük akkor nagyon jó oldószer hatást fejthetünk ki, és egy dörzsis szivacs segítségével áttörölve a makacs szennyeződésektől búcsút is vehetünk. Szükség esetén többször is megismételhető a folyamat. Végül egy nedves ronggyal áttörölve eltávolítjuk a csempén maradt oldószert.

A citromlevet is gyakran használjuk étkezési célok mellett háztartási célok eléréséhez is. A csempére akkor érdemes alkalmazni, hogyha makacs vízkővel állunk szembe. Facsarjunk ki 1-2 citromot, majd a levét egy szórófejes flakonba öntve fele arányban hígítsuk langyos vízzel. Az oldatot permetezzük az érintett felületre és egy szivacs segítségével mossuk át. Ha kellőképpen eltávolítottuk a vízkövet akkor egy nedves törlővel áttörölve végeztünk is.

Előző cikkCipő mosás gépben
Következő cikkFine dining – avagy gasztronómiai élmény