Gyakran előfordul, hogy egy nagy kirándulás vagy csupán a városi porban való sétálás után lábbelink olyan koszossá válik, mintha már az El Camino-t is legyalogoltuk volna benne. Sokszor elgondolkozunk, hogy bedobjuk a mosógépbe, de attól tartva, hogy valami kár keletkezik benne inkább drága pénzekért elvisszük a tisztítóba szakemberhez. Nos, elárulunk egy titkot: nyugodtan be lehet dobni a gépbe is.

A cipő gépben történő mosásának csupán néhány kritériuma van, amelyeket figyelembe véve nem lesz semmi baja a lábbelinknek.

Első és egyik legfontosabb lépés, hogy a cipőből el kell távolítani a fűzőket és a talpbetéteket, hiszen a centrifuga hatására könnyedén belegabalyodhatnak a mosógép bizonyos részeibe, illetve a talpbetét sérülhet, eldeformálódhat. A cipő ezen részeit érdemes inkább áztatás után – ecetes vagy szódabikarbónás vízben – kézzel kimosni.

Mielőtt elkezdenénk a gépi mosást a talprészt érdemes átdörzsölni, hogy a nagyobb szennyeződéseket eltávolítsuk, így megkímélve mosógépünket.

A cipőket tedd egy mosózsákba vagy párnahuzatba annak az érdekéből, hogy megakadályozd az ütközések által keletkezhető deformációkat. Érdemes még 1-2 törölközőt is betenni a nagyobb védelem érdekében.

Vegyük figyelembe még a mosási hőfokot. Nem szabad nagyon magas fogon, bőven elég a 30 is ahhoz, hogy cipőink tiszták és frissek legyenek, de akár még alacsonyabb hőmérsékletet is válaszhatunk.

A mosás végeztével a szárítás következik. Habár mosógépbe betehető egy cipő, de szárítógépbe már nem! Hagyd a napon, szobában, a levegőn megszáradni, hogy ne tégy kárt benne.

Ilyen egyszerű egy cipő mosása otthon, szakember és több ezrek elköltése nélkül. Ugyanakkor a drága designer darabokat inkább bízzuk szakemberre!

Előző cikkBorfolt eltávolítása vegyszer nélkül
Következő cikkCsempetisztítás vegyszermentesen