A sajtok ára az egekbe, független attól, hogy lágy, közepesen lágy vagy kemény sajtról beszélünk. De az árától függetlenül szinte inden háztartás hűtőjében megtalálható. Sajnos mindenkivel előfordult már, hogy valahogy a sarokba csúszva elfelejtettük a korábban megvásárolt sajtfalatot és megpenészedett.

Na de ilyen esetben mindenki dilemmázott már, hogy most mi tévő legyen. Mivel drága élelmiszer ezért sajnáljuk a kukába hajítani, de közben az egészségünk a tét. Segítünk döntést hozni ebben a nagy kérdésben.

Ha lágy vagy közepesen lágy sajton vesszük észre a penészt akkor egy percig se habozzunk, dobhatjuk a kukába. Lágy sajt pl. a ricotta, a mascarpone vagy a cottage cheese. Közepesen lágy pl. a mozzarella. Ezeknél a sajt típusoknál a penész mindenhova könnyen elér.

Viszont más a helyzet a kemény sajtoknál (pl.: trapista, parmezán, gouda). Ezek a sajtok sokkal tömörebb szerkezetűek, így a megtelepedett penész csak nagyon lassan tudja befertőzni az egész sajtdarabot. Ilyenkor a nem túl bíztató területet csupán le kell vágni.

Ha tehetjük figyeljünk oda a sajtok felhasználására, érdemes felcímkézni, hogy mikor bontottuk meg és az elkövetkezendő 3-4 napban úgy tervezni az étkezést, hogy ne vesszen kárba egy falatka sajt sem.