Ökológiai lábnyomunkat egy kis odafigyeléssel a WC használata során is enyhíthetjük, különös tekintettel a víztakarékosság területén.

A magyar háztartások vízfogyasztásának 74%-a fürdőszobában kerül felhasználásra, a WC öblítése pedig a legtöbb vizet igénylő és legpazarlóbb részét teszi ki ennek, mivel a háztartás teljes vízfogyasztásának a 40%-át teszi ki.

Amennyiben nem körültekintően vásároljuk meg WC tartályunkat és kevésbé korszerűre esik a választásunk, akár öblítésenként 10-12 liter vizet is elhasználhatunk egy öblítéssel, míg takarékos tartályok használatával ezt a számot mindössze 2-3 liternyire mérsékelhetjük.


Egy alternatív megoldás

Léteznek olyan innovatív WC tartályok is, melyek a felhasznált mosdó vizét hasznosítják újra és csak kisebb átalakítás igényelnek. Az egyik legegyszerűbb megoldás a mosdóból lefolyó úgynevezett “szürkevíz” átvezetése.

Ezzel a megoldással némi barkács és vízszerelői munka fejében teljes egészében újrahasznosítja a mosdónál elhasznált értékes vizet.

  • A mosdó közelében szükséges elhelyeznünk egy pumpával felszerelt víztisztító tartályt
  • A tartályt egy cső köti össze a WC-vel, ami szükség esetén a falba is rejthető
  • Amikor lehúzzuk a WC-t, akkor a rendszer a víztisztító tartály által megszűrt vizet a WC tartályba pumpálja

Egy érdekes és kombinatív megoldás

Ennél a megoldásnál a kézmosó használatához nem kell megvárnunk az öblítés után kimerülő tartályt. A kettős öblítőtartályokkal rendelkező kombinált kézmosó-WC segítségével egy átlagos család évente 15 000 liter vizet takaríthat meg egy normál tartályhoz képest.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét