A női lét velejárója a havi vérzés. Minden nő számára megvan a megfelelő betét, tampon vagy intimkehely, amit a menstruációja során alkalmaz. Ahhoz, hogy ezek használhatóak legyenek nagyon komoly kritériumoknak kell eleget tenniük.

A követelmények szigorodtak: teljeskörűen korlátozták azokat az anyagokat, amik a legveszélyesebbek az egészségre, illetve bővítették a fel nem használható anyagok és vegyszercsoportok listáját. Az EU ökocímkét viselő nedvszívó termékek és tölcsérek nem tartalmazhatnak parabéneket, formaldehidet, illatanyagokat, testápolókat és az endokrin rendszert károsító vegyi anyagokat sem.

Az új korlátozásoknak köszönhetően a környezetre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ugyanis a gyártás során korlátozva van a CO2 kibocsátás, illetve úgy kell előállítani a termékeket, hogy a vízi élővilágra mérgező vegyi anyagokat ne kerüljenek véletlenül sem a gyártási folyamatokba.

A csomagolás mellett sem mentek el szó nélkül: olyan papír és/vagy műanyag csomagolást lehet felhasználni, amelyek újrahasznosítottak.

Mivel bevezették az egységenkénti maximális hulladékmennyiséget, ezért kevesebb hulladék keletkezik gyártás során. Szóval figyeljük hölgyeim az EU ökocímkéket!