Aki a konyha megszállottja pontosan tudja, hogy milyen fontos egy jó edény a főzéshez/sütéshez. De lássuk be, sokan azért átesnek a ló túlsó oldalára és felhalmoznak olyan konyhai eszközöket, amelyekre nem feltétlen lenne szükségük. Pusztán a vásárlói ösztön és a minket ért külső marketing fogások befolyásolásával nem tudatos döntéseket hozunk, ezért fordulhat elő az, hogy konyhánk olyan felszerelt, mint egy háborús időszakban.

Ha néhány tényt figyelembe veszünk vásárláskor akkor könnyedén megkímélhetjük magunkat a felhalmozástól és az esetleges pénzkidobástól is egyaránt. Nade, milyen is egy igazán jó edény?

  1. Az első és talán a legfontosabb szempont, hogy ne legyen ártalmas az egészségünkre.
  2. Tartósak legyen, hiszen egy időtálló darab biztos a kedvencünk lehet a konyhában. Ilyenkor nézzük meg, hogy mosható-e mosogatógépben, hogy ne karcolódjon, vagy hogy milyen főzőlapon alkalmazható stb.
  3. Használata ne okozzon nehézséget, kényelmes legyen. Vagyis a fülei ne forrósodjanak, az edény fedele illeszkedjen és ne engedje ki a gőzt stb.

Természetesen a sajátos szempontokat és adottságainkat is figyelembe kell venni, mivel magunknak választjuk az edényt. Ilyen szempont pl.: a főzőlapnak megfelelő edény/ serpenyő kiválasztása vagy van-e egyáltalán otthonunkban mosogatógép, mert ha van akkor ahhoz alkalmas konyhai eszközt kell keresnünk. A helyigény is mérvadó, hiszen egy kis lakásban fontos olyan edénykészletet választani, ami akár egymásba pakolható, vagy ha hely van csak nagyon magasban akkor fontos a súlyra helyezni az összpontot.

Az egyik legfontosabb mérvadó, hogy mi magunk milyen ételeket szoktunk a leggyakrabban főzni. Ilyenkor figyelni kell a méretre, a bevonatra és arra, hogy nekünk legyen kényelmes a konyhában.

Ha igazán tudatos szeretnél lenni és védeni szeretnéd környezetünket, akkor vedd figyelembe az anyagösszetételt, és válassz olyan konyhai eszközt, amely újrahasznosított anyagból készült!

Előző cikkUtazás háziállatokkal: Tippek a repülős utazáshoz
Következő cikkA turistajelzések jelentése