Aranyért robotolnak a világ legmagasabban fekvő városában

0
17

Nem olyan rég írtunk arról, hogy hol található a Föld legtávolabbi pontja. Az Andok azonban nem csupán erről híres, hanem egyebek mellett arról is, hogy szintén ezen hegylánc egyik területén található a világ legmagasabban fekvő városa.

Az emberi életre még alkalmas magasságot 5200 méteren húzták meg a tudósok, ennél magasabban már állandó küzdelem volna az életben maradás. Ráadásul nem mindenki tud könnyen megküzdeni a magassági betegséggel, ugyanis már 2500 méteren is kialakulhat, oxigénhiányt okozhat, ami károsíthatja a sejteket, nem mellesleg tüdővizenyőhöz vezethet és fokozódhat az agynyomás is.

A perui Andokban található Ananea-hegy oldalán fekszik a jelenleg a világ legmagasabban fekvő városának tartott La Rinconada település. Egy gleccser mellett felépült, mintegy 50-60 ezer lelkes város 5100 méteren fekszik. A lélekszám az utóbbi években növekedésnek indult, elsősorban a közelben található – részben illegálisan működő – aranybányák miatt.

A bányászokat egy ősi rendszer, a cachorreo alapján fizetik, azaz 30 napig nem kapnak fizetést, ellenben megtarthatják a talált aranyat, amit a hónap utolsó napján találnak. A magas higany- és cianid-tartalom miatt viszont minden egyes nap rendkívül veszélyes körülmények között dolgoznak.

Forrás Fotók: AFP/ANADOLU AGENCY/SEBASTIAN CASTAŃEDA
Előző cikkMár több mint 8 milliárdan élünk a Földön
Következő cikkErősödhet a migráció a globális felmelegedés miatt
  • Biove
    Környezettudatos életmód