Tényleg depressziósabbak a vegetáriánusok?

Egy friss brazil kutatás megerősítette, hogy a vegetáriánusok csaknem kétszer több depressziós szakaszban szenvednek, mint húst fogyasztó embertársaik. Korábbi felmérések szerint ugyanis a húst nem evők nagyobb arányban lesznek depressziósak, mint azok, akik esznek húst.

A témában megjelent összefoglaló cikk szerint a mostani vizsgálat során tekintetbe vették a kalória-, fehérje- és mikrotápanyag-bevitelt, és figyelték az élelmiszerek feldolgozottsági szintjét is. A kutatók arra jutottak, hogy ha valaki változtat étkezéseinek idején, akkor némileg javulhat a hangulata és mentális állapota, főleg annál, aki éjjel is fogyasztanak táplálékot – ez azt jelenti, hogy az érintettek depressziójáért nem elsősorban az étrendjük tápanyagtartalma a felelős. Hát akkor mi?

A tudósok több választ is mérlegelnek. Úgy vélik, lehetséges, hogy az eleve depressziós emberek válnak vegetáriánussá, hiszen előfordulhat, hogy ők jobban elgondolkodnak az állatok szenvedésein; de az is lehet, hogy a mentális szorongást a vegetáriánus étrend miatt kiközösítés okozza. Ugyanakkor ezek egyelőre csak feltételezések, és a vegetarianizmus és a depresszió közötti kapcsolatot más indokolja.