Jó pénzt fizetnek a meteoritokért

A Földön eddig mintegy 24 ezer meteoritot találtak, de természetesen ennél sokkal több lehet az óceánok mélyén és távoli, lakatlan területeken. Szakemberek szerint évente 100 és 2000 között lehet a bolygónkra zuhanó meteoritok száma. Ha valaki esetleg megszorulna és keresésükre indulna, vagy annyira szerencsés, hogy belebotlana egy kőbe, az jól járhat, ugyanis jó pénzt fizetnek egy-egy darabért: a gyűjtők vagy tudós társaságok grammonként csaknem 1,5 fontot is hajlandóak áldozni értük; különösen kedveltek a Hold és a Mars darabkái, amelyek grammja akár 800 fontot is érhet.

180 évente találnak el egy embert a meteoritok
Egy nem olyan régi, de még releváns – 1985-ben készült – kutatási anyag szerint átlagosan 0,0055 embert találnak el évente a meteoritok, tehát körülbelül 180 esztendőként ér „telitalálat” egy embert.

Amikor egy meteoroid, azaz 100 mikrométer és 10 méter nagyság közötti szilárd test a Föld légkörébe lép, a légellenállás hatására felhevül, és az óriási hőmérséklettől részben vagy teljesen elpárolog; ez a gáz izzik fel száguldás közben – ezt nevezik meteornak vagy hullócsillagnak. A talajt érő maradvány a meteorit.