Ez a tíz élelmiszer károsítja leginkább a bolygónkat

Érdekes összeállítást közölt az Amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport: a szervezet összeállította az előállításuk szempontjából a Földre legkárosabb élelmiszerek listáját. Talán nem annyira köztudomású, de az asztalunkra kerülő ételek előállítása is számos környezetvédelmi aggályt vet fel. Az adott étkek termesztése, feldolgozása, szállítása, tárolása és elkészítése ugyanis hatalmas terhelést jelent a bolygóra nézve, hiszen rengeteg üvegháztartású gázt termelnek.

A szervezet szerint az amerikai háztartások egyenként évente 48 tonna üvegháztartású gáz emissziójáért felelősek, ebből az élelmiszerekre jutó mennyiség 8 tonna.

A lista élén a bárányhús, majd a marhahús és a sajt áll, azokat követi a sertéshús, a pulykahús, a csirkehús, a tonhal, a tojás, a burgonya és a rizs. Ez az eredmény az egyes élelmiszerek egy kilója által termelt üvegházhatású gázok kibocsátása alapján született meg.

A szervezet több javaslatot is megfogalmazott, hogy egyrészt csökkentsük az adott élelmiszerek karbonlábnyomát, másrészt – az egészségünk védelme érdekében – hogyan változtassunk étkezési szokásainkon. Ezek között természetesen szerepel, hogy kevesebb húst együnk, főzés helyett inkább pároljuk az ételeket, sokszor vásároljunk bio- vagy ökológiai gazdálkodásból származó termékeket. Megfogadhatjuk azt a jó tanácsot is, hogy csökkentsük a készételek mennyiségét, és ne együnk túlzottan sok fagyasztott és konzervárut.