A leggyorsabb szárazföldi állat rövidtávon elérheti a 110-120 kilométer/óra maximális sebességet, amelyet azonban csak pár másodpercig tud tartani, ellentétben egyik kedvenc zsákmányállatával, az antiloppal, aki hosszú távon, akár 5-6 km-en keresztül is képes 60 km/órával futni. Ez az állat nem más, mint gepárd.

A gepárd – Acinonyx jubatus – a macskafélék családjába tartozó ragadozó, a leggyorsabb szárazföldi emlős. Vadon élőként elsősorban Afrika az élőhelyük, a nyílt szavannát és a bozótos síkságokat kedvelő faj.

A gepárd falkában vadászás helyett gyorsasági fölényét kihasználva ejti el áldozatát.

A zsákmányt lopakodva közelítik meg 10-30 méternyire, majd támadnak. Általában 40 kg-nál kisebb súlyú emlősökkel táplálkoznak, mint a gazella, impala, gnú.

Karcsúnak tűnő teste nagyon izmos, testhossza 110-150 cm, súlya 21-72 kg között is lehet. Szőrzete foltszerű, összeolvadó pettyekkel mintázott. A levegő beszívása közben képesek dorombolni, de bőgni nem tudnak.

A gepárd nagyon nehezen telepíthető új környezetbe, fogságban nem szaporodik, és vadászterületének csökkenése, a zsákmányállatok számának csökkenése miatt a kihalás szélére sodródott. Veszélyeztetett állatfajként tartjuk nyilván.

Előző cikkA víz az élethez szükséges „univerzális oldószer”
Következő cikkAz állat, amelyik legtovább hordja kicsinyét
  • Környezettudatos életmód