A tíz leglassabb állat a világon méltán került listánkra. Életmódjuk arra enged következtetni, hogy lassan járj, talán tovább élsz.


10. Koala

Sebessége: 5-30 km/h

A többi emlőshöz viszonyítva, a koaláknak igen lassú az emésztése. Napjuk nagy részét alvással töltik, mozdulatlanul, ami akár 20 óra is lehet. Életük nagy részét a fákon töltik az alvást is beleértve. Ha szükséges képes átugrani a másik fára, vagy gyorsabban mászni, ha veszélyben van.


9. Lamantin

Sebessége: 5-20 km/h

A lamantin, más néven tengeri tehén egy majd 500 kg súlyú állat. Nem nagyon úszik, leginkább csak lebeg a vízben, azonban, ha a szükség úgy hozza akár 20 km/h sebességgel is képes haladni.


8.Viperagyík

Sebessége: 2,4 km/h

A viperagyík (gila) a mérgesgyíkfélék közé tartozik, de mérgét nem belepréseli a fogaival az áldozatba, hanem hagyja, hogy az belefolyjon a sebbe. Harapása rendkívül erős, ha a gyíkot meg is ölik, nagyon nehezen lehet állkapcsát szétválasztani. Ennek ellenére mozgása igencsak lassú.


7.Lajhármaki

Sebessége: 1,9 km/h

A lajhármaki egy éjszakai állat, szintén a fákon tölti élete nagy részét, amit észrevétlenül, halkan tesz meg. Két lábával kapaszkodik, miközben élelmet gyűjt. A hidegebb hónapokban aktivitásukat minimálisra csökkentik, még enni sem esznek. Ez a jelenség megfigyelhető a fogságban tartott példányoknál is.


6.Csikóhal

Sebessége: 0,8 km/h

Ezek a tengeri élőlények annyira kényelmesek, hogy képesek egy hínár szárán akár naphosszat is időzni, míg élelem kerül a közelükbe. Többnyire függőleges helyzetben lebegnek. Úszáskor a hátuszonya segítségével halad előre egy jellegzetes hullámmozgással, ami nem túl gyors.


5.Galápagosi óriásteknős

Sebessége: 0,4 km/h

Más néven elefántteknős. Napi vándorlásukra ugyanazt az utat használják, fontos, hogy ugyanazt az utat használják, amit már kijártak, különben a kitaposott ösvényről letérve nagy valószínűséggel eltévednének. Testtömege elérheti akár a 400 kilogrammot, a ma élő legnagyobb teknős.


4.Banáncsiga

Sebessége: 0,3 km/h

Színe és alakja is emlékeztet minket a banánra, de színe lehet akár zöld, barna vagy fehér. Izmait összehúzva halad előrefele. Leginkább éjszaka bújnak elő, nedves környezetben.


3.Kerti csiga

Sebessége: 0,048 km/h

Itthon gyakran találkozunk vele, főleg egy esős nap után a kertben, udvaron vagy akár az utcán is. Körülbelül 2,5 cm átmérőjű, háza csíkos, általában sárga alapon barna csíkozás található.


2.Tengeri csillag

Sebessége: 0,03 km/h

A közönséges tengeri csillag csöves karjai segítségével kúszik a tenger fenekén, amíg egy sziklához vagy egy köves homokos parthoz nem ér. Akár testtömegének háromszorosát is elfogyaszthatja naponta.


1. Lajhár

Sebessége: 0,004 km/h

És elérkeztünk a leglassabb állathoz, ami él a földön, ez pedig nem más, mint a lajhár. Energiatakarékos üzemmódban élnek, óránként mindössze 400 métert tesz meg. Növényekkel táplálkozik, napi 9-10 órát alszik és kizárólag azért mászik le a fáról, hogy ürítsen.