A leghosszabb életű állat

0
45

A leghosszabb életű állat akár 120-200 évig is élhet, neve a Galápagos-szigetekhez kötődik, és ez az állat nem más, mint a galápagosi óriásteknős vagy más néven elefántteknős – Chelonoidis nigra – a hüllők osztályába és a teknősök – Testudines – rendjébe, ezen belül a szárazföldi teknősfélék – Testudinidae – családjába tartozó faj.

Az óriásteknősnek 10 alfaja él a Galápagos-szigeteken, nem csoda, hogy épp a teknősökről nevezték el a szigetcsoportot, ugyanis a galápagos spanyolul teknősöket jelent.

A galápagosi teknősöket hatalmas, 400 kg-os testtömege, akár a 187 cm-t is elérő testhossza miatt nevezik elefántteknősnek.

Növényevő állatok, főként füvekkel és levelekkel táplálkoznak. Mozgásuk sebessége mindössze 0,25 km/h. Ugyanazokokon az ösvényeken járnak, és ugyanabban a sorrendben közlekednek. Júniustól decemberig ásnak fészket napos területeken átlagosan 10 tojásuknak, melyet gondosan betakargatva a nap melegére bíznak. Ennek függvényében 3-8 hónap alatt kel ki az új nemzedék, amelynek meg kell küzdenie életéért természetes ellenségeivel.

A nagyobbra nőtt teknősök 120-200 évig is élhetnek.

A számuk 150 ezerről 14-15 ezerre csökkent a bálnavadászok és a kalózok beavatkozása, valamint a behurcolt vándorpatkányok megjelenése miatt. Néhány alfajuk már kihalt. A Természetvédelmi Világszövetség a sebezhető kategóriába sorolja a fajt, ezért élőhelyükön igyekeznek minden megtenni fenntartásuk érdekében.

Előző cikkA 10 leglassabb állat a világon
Következő cikkA víz az élethez szükséges „univerzális oldószer”
  • Környezettudatos életmód