A húsvét közeledtével természetesen mi sem lenne aktuálisabb, mint a tojásfestés. Most hagyjuk a boltokban kapható tabletta formájú színezőanyagokat, vagy más egyéb festékeket. Ha tojás festés akkor legyen az is környezetbarát húsvéti program otthon!

Mivel, ha mindenféle élénk színű tojást szeretnénk varázsolni, akkor ahhoz fehér héjúra lenne szükségünk, de azokat itthon nem lehet kapni sajnos. Így nem maradt más megoldásunk, mint kifehéríteni – vagy legalább kivilágosítani. Ehhez nem kell más, mint ecet, víz és egy dörzsiszivacs. Az ecet és a víz arányaiban megegyeznek, annyit kell a két adalékanyagból összeönteni, hogy ellepje a tojásokat. Majd fel kell forralni, ezt követően pedig langyosra hűteni. Ha kihűltek akkor dörzsiszivaccsal átdörzsölni, és máris nem lesz olyan sötétbarna, mint szokott.

A tojás festése két féle képpen történhet: hideg vagy meleg módszerrel. Ha a meleget választjuk akkor nem kell előre megfőzni a tojásokat, hiszen a festéklevében főnek meg, de ha gyermekkel dolgozunk együtt akkor érdemesebb a hideg módszert alkalmaznunk, annyi „nehézséggel”, hogy ilyenkor elő kell főzni a tojásokat.

Meleg: a megtisztított tojásokat egy edénybe tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket, majd hozzáadjuk a színezőanyagokat. Ahhoz, hogy a szín megfogja valóban a tojásaink héját érdemes egy kis ecetet is beleönteni a lébe. Így főzzük őket 20-25 percig, majd min. 2-3 órát pihentetjük a főzőlében, de az sem baj, ha egy egész éjszakát áll benne.

Hideg: Főzőlevet előre elkészítjük, ugyanúgy, mint a melegmódszerrel annyi különbséggel, hogy nem tesszük bele a tojásokat. Majd külön megfőzzük a tojásokat, és ebbe a kihűlt lében áztatjuk több óráig.

A tojásokat áztatás után vegyük ki, és hagyjuk megszáradni. Érdemes figyelembe venni, hogyha a meleg módszert választjuk akkor erőteljesebb színhatást tudunk elérni. Illetve még egy hasznos tipp, száradás után töröljük át a tojásokat étolajos szalvétával, hogy szépen csilloghassanak a húsvéti asztalon.
+ 1 tipp: félliter főzőlébe kb. 4 ek ecetet kell hozzáadni a tartós és élénk szín eléréséért.

Nade, mivel is lehet szép színeket varázsolni?

A zöldségek és gyümölcsök segítenek olyan varázslatos színű tojásokat kreálni, hogy még a környezetünk is hálás lesz, hiszen nem ártunk vele.

Cékla – lila: A céklát leszeljük, majd leforrázzuk.

Kávé – barna: Egy adag kávét lefőzünk, hagyjuk kihűlni, majd ecetet teszünk bele. A frissen főtt, meleg tojásokat ebben áztatjuk.

Vöröshagyma héja – téglavörös: Két maréknyi hagymahéjat felfőzünk ecettel és vízzel.

Kurkuma – sárga: 1-2 kávéskanál kurkumaport megfőzünk vízben, és már mehetnek is bele a tojások.

Spenót – zöld: szintén egy jó maréknyi spenótot forróvízben és egy kis ecettel megfőzve jó színezék lehet.

Feketeribizke/ áfonyalé – kékes, lilás: Leforrázva vagy felforralva kis ecettel máris elérhetjük a kékes hatást is.

Határ a csillagos ég, érdemes minél többet kipróbálni és tesztelni, hogy melyik az amelyik a családnak beválhat. Milyen árnyalatokat tudunk anélkül elérni, hogy a környezetünket roncsolnánk. Nagyon jó húsvéti program lehet a családnak!