A tofu alapja a szójabab, amelyet a sajthoz hasonlóan készítenek el. A szójababból nyert szójatejet erjesztik, majd könnyen szeletelhető tömbbé préselik. A vegetáriánus- és a vegán konyha alapjaként szolgál, hiszen könnyedén lehet vele húsokat helyettesíteni.

Ha megfelelő mennyiségeben beillesztjük étrendünkbe akkor számtalan jótékony hatást képes gyakorolni szervezetünkre is.

Diétázók is étrendéjbe is kiválóan passzol, hiszen magas a tápanyagértéke, viszont kalóriatartalma igen alacsony, zsírszegény és szénhidráttartalma is elenyésző. Továbbá benne megtalálható minden létfontosságú ásványianyag (magnézium, nátrium, kalcium) amelyek hozzájárulnak a csontok és fogazat egészségéhez, illetve az izomműködéshez.

A tofu vagy szójabab fogyasztása esetében fontos a mértékletességet hangsúlyozni, hiszen vannak, akik allergiások. Ha túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk akkor hamar jelentkezhetnek az allergia tünetei, hiszen az egyik alapja ezeknek az élelmiszereknek a szója. Sokan úgy tartják, hogy a férfiak nemzőképességére és spermiumszámára negatív hatással van a szója, de mértékkel fogyasztva kiküszöbölhetőek ezek a negatívumok is.

Tehát ha szóját fogyasztunk akkor keressünk olyat, amely kevésbé tartozik a feldolgozottak közé és figyeljünk a mértékletességre.