A szezon egyik aktuális zöldsége vagy gyümölcse – kinek hogy tetszik – a paradicsom. A hazai konyha alapanyagjai közé tartozik és ráadásul roppant egészséges.
A paradicsom jótékony hatásai jobban érvényesülnek, hogyha hőkezeljük valami zsiradék hozzáadásával. Ugyanakkor igaz, hogy hő hatására a vitaminok nagy része lebomlik, de a jellegzetes színt adó likopin nevű antioxidáns csak így tud igazán érvényesülni. A likopin szervezetünkben a rákot okozó szabadgyökök felszabadulása ellen küzd.
Ha nyersen fogyasztjuk akkor kiváló vitaminforrás lehet számunkra. Különösen magas a C-vitamin tartalma, amely támogatja a vas felszívódását. Továbbá ásványianyag és rostforrás is.
A paradicsom fogyasztásával szervezetünket káliumhoz és kalciumhoz is juttatjuk, hiszen gazdag ezekben az elemekben. Lúgosító hatása enyhítheti bizonyos ízületi problémákat és a fáradékonyság tüneteit is. Támogatja az emésztés és a máj megfelelő működését.
Ha méregtelenítésbe kezdünk vagy csupán egy tisztító kúrát szeretnénk végezni akkor magas víztartama miatt erősen javallott a paradicsom fogyasztása.
A paradicsom egy igazi egészségbomba, amelynek fogyasztásával csak jót tehetünk szervezetünknek. Hazánkban június végétől egészen szeptember közepéig érdemes szezonálisan termesztik szabadföldeken, ezért fogyasztása ilyenkor a leginkább javasolt.