Néhány évvel korábban itthon elképzelhetetlen volt, hogy akár csak a fogalommal találkozzunk. Viszont más országokban már akkor is elterjedt volt a méhlegelők alkalmazása. Gyakori, hogyha külföldön járunk akkor egy-egy szántóföld mellett húzódik méhlegelő sáv. De ma már itthon is egyre több önkormányzat gondoskodik a környezetükben élő rovarokról.

Bíborhere: egynyári gyógynövény; 20-50 cm magasra nő.

Annak érdekében, ha tisztán szeretnénk tartani környezetünk zöld felületeit, akkor nagyon fontos megteremteni a rovarok számára a harmóniát. Találkozhatunk olyan városokkal is, amelyek lakótelepeken meghagynak úgynevezett méhlegelőket. Pest megyében a lakosságot arra buzdítják, hogy saját kerthelységükben különítsenek el erre alkalmas helyet és ültessék be facéliával, somkóróval, bíborherével és hasonló növényzettel.

Külön érv a méhlegelő mellett, hogy a hobbikertekben poszméhek nélkül nem is menne végbe a paradicsom beporzása. Már csak ezért is hasznos, hogy saját kertünkbe csalogassuk őket. Ha valaki nem tudja, hogy hogyan is fogjon neki, akkor videós szaktanácsadásban is részesülhet, ha jelentkezik a méhlegelő akcióhoz.