Hihetetlenül sokáig élt a világ legöregebb sünije

Több évvel a halála után nyerte el a világ leghosszabb ideig élt sündisznó díját a Thorvald névre keresztelt sün, amit Dániában találtak. A kutatócsapat közel hétszáz elpusztult sünön végzett vizsgálatokat, amikor rábukkant az állatra.

A Thorvald nevű sünt Silkeborg város közelében találták meg, és tizenhat évig élt, ezzel pedig hét teljes évvel döntötte meg a korábbi rekordot. A süni 2016-ban pusztult el a silkeborgi vadállat-rehabilitációs központban, miután egy kutya megtámadta.

A sün egyike volt annak a közel hétszáz elpusztult egyednek, amelyet önkéntesek gyűjtöttek össze egy polgári tudományos kutatás keretében. A vizsgálat során egy 13 és egy 11 éves sün maradványait is felfedezték. A gyűjtés után a tetemeket elküldték a kutatóknak, akik az állkapocscsontjukon lévő növekedési vonalak megszámlálásával állapították meg az életkorukat. A kutatók úgy vélik, hogy ha a sünök túljutnak a nehéz első éveken, akkor hosszú életet élhetnek, és több tenyészidőszakon át utódokat hozhatnak világra.

A kutatás azért is jelentős, mert a sünök száma számos európai országban csökkenőben van, amit az élőhelyek pusztulása, a mezőgazdaság intenzívebbé válása, a közúti balesetek és a populációk széttöredezése okoz.