A magyar konyhákban népszerű tárkony, mint fűszer. De a „fűszer” szó nem elég méltányos egy ilyen fűszernövényre. Sokkal több jótékony hatással bír, mint azt sejtenénk. Nem is gondolnánk, hogy már az ókori görögök is alkalmazták orvoslásra. Már akkoriban a tárkony rágásával enyhítették a fogfáját, ugyanis a növény képes elzsibbasztani a teljes szájüreget.

A fogfájdalmak enyhítése mellett képes még az álmatlanság, hiperaktivitás vagy a depresszió kezelésére is. Mindezek mellett jó még emésztési problémákra és a bélműködés helyreállítására is egyaránt.

Képes akár természetes vízhajtóként is szuperálni, így enyhíti a vízvisszatartást a szervezetben. Továbbá magas káliumtartalma miatt megóv minket a szív- és érrendszeri betegségektől.

Felhasználása a konyhában már szinte mindenki számára közismert: kiváló fűszere lehet a csirkének, halnak vagy tojásos ételeknek. Használhatjuk szárított vagy friss formában is.

Egészségünkre összpontosítva érdemes teaként fogyasztani. A szárított tárkonyleveleket áztassuk forró vízben min. 10-15 percig, szűrjük át és már ihatjuk is. Fontos, hogy teakészítés során kerüljük a fém eszközök használatát.