Szemünk nap mint nap folyamatosan végzi érzékszervi szolgálatát, stressznek van kitéve, amely akár az idő előtti látás romlását is előidézhet. Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk szemünk egészségével, ezt pedig könnyedén megtehetjük néhány szemtorna gyakorlattal.

Szemünk pihenésére is érdemes gondolnunk akár csupán 1-2 percig is. Dörzsöljük össze tenyereinket, hogy felmelegedjenek, majd helyezzük szemeinkre úgy, hogy teljesen eltakarjuk azokat. Lélegezzünk lassan közben és pihenjünk.

Javítható szemeink alkalmazkodóképessége is egy egyszerű gyakorlattal. Egyik mutatóujjunkat helyezzük magunk elé kb. fél karnyi távolságban, majd másuk ujjunkat mögé kb. 15 centire. Váltakozó tekintettel nézzük hol az egyik, hol a másik ujjunkra. Végezzük egy percig a gyakorlatot.

Van egy úgynevezett „pillangó” gyakorlat, amelyet arcizmaink ellazításával kell kezdenünk. Ezt követően 20× egymás után nyissuk ki a szemünket. Fontos, hogy a gyakorlatban ne alakuljon ki görcsösség!

Sokszor hallhattuk gyerekkorunkban szüleinktől, hogy ne kancsalítsunk, mert úgy marad a szemünk. Hosszútávon valóban nem egészséges, viszont ha tudatossággal végezzük akkor szemünk érdekeit szolgálhatja. Fókuszáljunk az orrunkra rövid ideig, majd nézzünk a távolba. Ismételhetjük néhányszor egymás után.