Takarékos fűtési szokások

0
403

Közvetlen ráhatásunk a környezetünk védelmére közvetlen közelünkben érvényesülhet elsősorban, ezért igaz az a mondás, hogy környezetünk megóvása az otthonunkban kezdődik. Kibocsátásunk csökkentésével az éghajlat védelméhez is hozzájárulunk, néhány egyszerű változtatással nemcsak energiát, de pénzt is megtakaríthatunk.

Napjainkban a közvetlen szén-dioxid-kibocsátás körülbelül egynegyede a háztartások számlájára írható az EU-ban. Magyarországon a háztartásokban felhasznált energia 50-75%-át lakásunk fűtésére fordítjuk, és ennek az energiának a felhasználásakor nem vagyunk elég körültekintőek, sokszor a számunkra kellemes hőfok gyors elérése érdekében túlfűtjük lakásunkat vagy éppen egyszerűen kiengedjük a meleget az ablakon.

A hőmérséklet egy fokkal történő csökkentésével akár 6%-kal csökkenthetjük energiafelhasználásunkat és fűtési költségünket.

ÉjszakaNappal
20 °C22 °C
  • Ha gyakran használunk egy helyiséget vagy szobát, ott érdemes magasabb hőmérsékletre állítanunk a hőfokot, míg a kevésbe frekventált helyeken válasszunk alacsonyabbat.

Tippek és trükkök fűtési szokásainkhoz

Az állandó hőmérséklet kifizetődőbb, mint a hőfok folyamatos változtatása

  • A jól szigetelt lakásokban érdemes a hőfokot folyamatos szinten tartani, mert a szigeteletlen épülethez képest csak minimális hő távozik a falakon keresztül.

Ablakok, ajtók és hézagok

  • A rosszul záródó ablakok és ajtók hézagait feltétlenül szigeteljük. Ezen kívül érdemes a nyílászárókat téli üzemmódra átállítani. Nyissuk ki az ablakunkat és tegyünk be közé egy papírlapot, majd zárjunk rá az ablakot. Ha ki tudjuk húzni a papírlapunkat a nyílászáróból, akkor a zárnyelvet tekerjük közelebb a zárfogadóhoz. Ezt az eljárást ismételjük meg a kilinccsel szembeni oldalon is, nagy szélességű 120 cm feletti egyszárnyas ablakok esetében, alul és felül is elvégezhetjük a tesztet.

A redőnyök le, függöny be

  • A redőnyök éjszakára való leengedésével jelentősen csökkenthetjük az ablakok hőleadását. Az alumínium- és műanyag redőnyök még új és jól szigetelő nyílászáróknál is nagymértékben javítják a hőszigetelést, így ezek használatával akár 10-15%-ot is megtakaríthatunk fűtésszámlánkból. A redőny használatának további előnye, hogy télen nagymértékben csökkenthető vagy akár meg is szüntethető a páralecsapódás az ablakokon. Energiatakarékosságot jelent továbbá, ha a Meleg napokon is behúzzuk a függönyt vagy lehúzzuk a redőnyt, így védeni tudjuk otthonunkat a nap hőjétől.

Szigetelés

  • Cserélje ki az ablakokat kettős üvegezésűre! Kettős üvegezésű ablakokkal 50–70%-kal csökkentheti a kiszökő hő mennyiségét.
  • Nem áll módjában kettős üvegezésűre kicserélni ablakait? Vastag függönyökkel vagy leszerelhető hőszigetelő ablaktáblákkal mérsékelni tudja a hideg levegő beáramlását.
  • A huzat nagymértékben hozzájárulhat a hőveszteséghez. Energiát takaríthat meg, ha megfelelően szigeteli az ablakokat körülvevő réseket vagy gondoskodik az ajtók huzat elleni réstömítéséről. Már a kulcslyukak és a postaládák lefedésével is javíthat a helyzeten!
  • Szigetelje a melegvíztartályokat, a központi fűtés csöveit és a falban lévő üregeket. Ha nem tudja szigetelni a falban lévő üregeket, helyezzen hővisszaverő alumíniumfóliát a radiátorok mögé.
Következő cikkMosogatógép vagy kézzel mosogatás?