A megfelelő szájhigiénia megőrzéséhez nem elegendő csupán a napi kétszeri fogmosás. A fogmosás mellett ugyanolyan fontossággal kellene bírnia a nyelv tisztításának is. Viszont sokan – még felnőtt korban sem – tudják, hogy kellene, nem ám azt, hogy miért.

A nyelvtisztítás rendkívül fontos folyamat, mivel rendszeressége segít késleltetni a fogakon és a nyelven a bakteriális lepedék kialakulását.

A nyelv barázdáiban könnyen megbújhatnak a különféle baktériumok és ha nem gondoskodunk róluk kellőképen akkor el is szaporodhatnak. Az elszaporodott baktériumok pedig fogszuvasodást, fogínygyulladás és akár fogággyulladást is okozhatnak. A rossz szájszag már csak hab a tortán…

A nyelvtisztítására teljesen alkalmas egy puha sörtés fogkefe is, de vannak olyan fogkefék, amelyeknek hátoldaluk kifejezetten nyelvtisztításra vannak kialakítva. Ha pedig tényleg szeretnénk komolyan venni a szájhigiéniát akkor drogériákban kapható „nyelvtisztító”. A lényeg egy és ugyanaz, a káros baktériumokat eltávolítsuk a nyelvről. Használatuk egyszerű: a kiöltött nyelvünkön húzzuk végig a választott eszközt és a folyamatot addig ismételjük amíg lepedékmentessé válik az egész nyelvünk, majd öblögessünk szájvízzel vagy akár vízzel.