Fogaink védelme – különösen korunk előrehaladtával – nagy fontossággal bír. Nem elegendő csupán a megfelelő szájhigiénia fenntartása, hiszen adódhatnak különleges helyzetek, amikor a rendszeres fogmosás nem óv meg minket az esetleges fogászati problémáktól.

Vannak emberek, akik mindent megtesznek fogazatuk és ínyük ápolásáért, ennek ellenére mégis „rossz” fogakkal küszködnek. Ennek oka eltérő lehet. Köztudott, hogy a terhesség időtartama alatt a nőknek fogazatuk számottevő esetben romlásnak indul, de az is előfordulhat, hogy örökletesség okozza a sokszor már kellemetlen fogproblémákat.

Hoztunk néhány vitamint, amelyek kombinálása segítenek megőrizni fogaink és fogínyünk egészségét.

A-vitamin: Segítségünkre lehet a fogínygyulladás megelőzésében és kezelésében, illetve serkenti a seb mihamarabbi begyógyulását.

C-vitamin: Közismert sok jótékony hatásáról, de talán kevesen tudják, hogy szintén fontos szerepet játszik a szép mosoly megőrzésében. A C-vitaminnak fontos szerepe van a fogágy egészségének fenntartásában, segít a sebgyógyulásban, illetve a regenerálódási folyamatokban. Hiánya nagy eséllyel okozhat fogvesztést.

D-vitamin: A D-vitamin a csontok vitaminja, ezért a fogazat egészségének fenntartásában is releváns, ha odafigyelünk a napi szükséges bevitelre.

K-vitamin: Szintén a fog vitaminja, mely még segít a sebgyógyulásban és a véralvadásban is.

Q10-koenzim: Nem közismert vitaminként tartják számon, viszont hiánya felelősségre vonható a fogínygyulladás miatt. Segíti a sejtek energiatermelését és az immunrendszer megfelelő működését.

Hogy kinek milyen vitaminra van vagy lenne szüksége teljesen eltérő és egyénre szabott. Nincs olyan fogvitamin, amely mindenki számára tökéletes lehet. A legjobb, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra, így megpróbálva biztosítani természetes forrásokból a szükséges vitamin igényt.