Minden ember életében vannak nehezebb időszakok, amire a szervezet képes stresszel vagy szorongásos tünetekkel reagálni. A modern világ elvárásai sokszor okoznak a mindennapi életünkben nehézségeket. A munka, a család, a pénzügyek a leggyakoribb okai a idegességnek és feszültségnek.

Vannak, akik egyből orvosi és gyógyászati eszközökhöz nyúlnak, hogy oldják a kialakult ingerlékenységet, de érdemes elsősorban a növények világában szétnézni. A gyógynövények egyik előnye, hogy nem kell tartanunk a kellemetlen mellékhatásoktól, amiket a gyógyszerek képesek okozni.

Hoztunk néhány gyógynövényt, ami segíthet enyhíteni a stressz és szorongás érzetét.

Levendula

A levendula a leggyakrabban használt növény a stressz és a szorongás enyhítésére. Többféle felhasználási lehetősége is van: érdemes illóolaj formában a párnánk alá csepegtetni vagy a fürdővízhez adagolva is képes kifejteni relaxációs hatását. Így ellazít és mélyebb, pihentetőbb lesz az alvásunk. De akár teát készítve belőle is fogyasztható.

Borsmenta

A borsmenta hűsítő hatása közismert és pont ezért képes oldani a stresszt, illetve enyhíteni a fejfájást is. Érdemes a hátukra vagy homlokunkra kenni olaj formájában, de akár inhalálhatunk is vele, így a stressz mellett még a légzőszervi panaszokat is képes megszűntetni.

Rozmaring

A rozmaringnak van egy élénkítő hatása, amelynek köszönhetően fokozza a koncentrációt és szellemi frissességet, így bátran lehet alkalmazni stressz kezelésére is. Érdemes teaként fogyasztani: a rozmaring füvet forróvízzel öntsük le és néhány perc áztatás után már fogyasztható is.

Minden gyógynövény jótékonyhatással bír, de fontos, hogy egyeztessünk szakemberrel. Különösen akkor, ha épp valamilyen gyógyszereskezelés alatt állunk vagy komoly, állandó egészségügyi problémáink vannak!