A női ruhatárban alapdarabnak számít egy melltartó. Számtalan változata fellelhető, lehet csipkés, sima pamut, merevítős vagy anélküli is, pántos vagy pántnélküli. Elsődleges célja, hogy szép dekoltázst csináljon és ne ereszkedjenek meg a mellek. De vajon ez nem káros a női testre?

Az elsődleges tévhit, ami sok nőben él, hogy a mellek megereszkedése megelőzhető a melltartók viselésével. Sajnos ez nem valós, hiszen a bőr elasztikussága, feszessége és teltsége egyrészt örökletes dolog. Női szempontból a mellek megereszkedése több okból is adódhat: dohányzás, fogyás-hízás aránya, terhesség (és ebben az esetben a szoptatásidőszaka nem releváns).

A rendszeresen (naponta) viselt melltartó akár egészségügyi problémákat is okozhat, különösen ha rosszul választjuk meg a méretet és a fazont is. Ezek a ruhadarabok képesek elszorítani a nyirokkeringést, ezáltal a felgyülemlett méreganyagok nem tudnak távozni a szervezetből. Ennek következményeiképpen jelenhetnek meg gyulladások, ciszták, fájdalmas csomók vagy akár daganat is.

Viszont vannak helyzetek, illetve korosztályok, amelyek esetében nem elengedhető a melltartó viselése. Idősebb korban amikor a bőr már nem képes megtartani rugalmasságát vagy várandósság és szoptatás ideje alatt ugyancsak ajánlott ezen ruhadarabok viselése. Hiszen a megduzzadt vagy már megereszkedett mellek mellkasi, nyaki vagy hátfájdalmakat okozhatnak.