Arról már számos írást olvashattunk, hogy az ecet a háztartásban milyen csodákra képes. Takarítás során az ecet van olyan jó, mint az ismert tisztítószerek, hiszen ugyanolyan – vagy még jobb – baktérium- és gombaölőhatással bír. A kérdés, amire egy kutatás által meg is kapjuk válaszunkat, az az hogy mennyi idő alatt éri el a kívánt hatást?

A vizsgálatot laboratóriumban végezték, és 3 bolti terméket, egy házilag elkészíthető keveréket és egy 20%-os ecetet vetettek össze baktérium- és gombaölő hatás felmérésének céljából.
A 3 bolti termék jól ismert márkák voltak: Domestos, Sanytol, Frosch (ecetes tisztító).

A Domestos szinte minden háztartásban megtalálható, hiszen sokaknak ez a termék testesíti meg az igazi tisztaságot. Hatóanyagát tekintve a nátrium-hipoklorit segít a baktériumokkal és gombákkal szembe szállni.

A Sanytol olyan termék, ami a „jól ismert” fertőtlenítő kategóriába sorolható. Sokan szeretik alkalmazni a spray felületfertőtlenítő változatát, amelynek hatóanyaga a didecyldimethylammonium-klorid.

Ezzel az említett két hatóanyaggal az a probléma, hogy asztmát okoz, ha rendszeresen belélegezzük, illetve más egészségügyi problémákért is felelős lehet!

Az utolsó bolti termék a Frosch ecetes tisztítója volt, amely hatóanyaga az ecetsav. Aki kicsit is tudatosan él, tudja, hogyha már vásárolja a tisztítószereket akkor miért érdemes Frosch terméket választani. A Frosch termékek EU Ecolabel címkékkel vannak ellátva, ami annyit jelent, hogy független hitelesítő szervezet igazolja a környezetbarát mivoltot.

A keverék egy olyan általános tisztítószer, amely fele arányban tartalmaz ecetet és vizet, illetve 5%-ban gyógyszertári alkoholt. A vizsgálat során használt étkezési ecet pedig 20%-ban tartalmaz ecetsavat.

A vizsgálat során 60 perces időintervallummal dolgoztak a kutatók, és minden vizsgált szer az eredmények szerint a szabványnak megfelelő fertőtlenítőképességgel rendelkezik. Azaz, nem kell csak azért a drága vagy jobban promótált terméket leemelnünk a polcokról, hogy a lehető legjobb hatást érjük el!

A laboratórium a gombaölő hatást is külön megvizsgálta kifejezetten az ecetre összpontosítva a kutatást. Különböző behatási időket vettek figyelembe, 1 perces, 5 és 10 perces méréseket végeztek.

Vizsgáltak gombákat és baktériumokat, amelyek a fertőtlenítés előtt magas mikrobaszámmal voltak jelen az érintett felületen, viszont az ecet használata után már az első percben látványosan csökkent a nagyságrend. A vizsgálat azt a konklúziót állapította meg, hogy az étkezési 20%-os ecet 5 perc behatási idő után rendelkezik baktériumölő, és 1 perc után gombaölő hatással.

Ha az anyagi oldalát vesszük szemügyre akkor az ecet a legpénztárcabarátabb választás még mindig. Míg egy Sanytol spray közel 2000 forintba kerül, addig 1 liter ecet kb. 200 Ft. De az árak mellett azt is fontos kiemelnünk, hogy az egészségünkre és környezetünkre ártalmas hatóanyaggal rendelkező bolti tisztítószerek nagyobb veszélyt jelentenek!

Előző cikkTe mibe csomagolod az útravalót? BPA vagy kadmium?
Következő cikkEdényvásárláshoz kisokos