Egyre sűrűbben hallhatunk a szuperélelmiszerek fontosságáról. Arról, hogy mennyire sok pozitív tulajdonsága van egy-egy alapanyagnak, amely az egészségünkre és környezetünkre is egyaránt jótékonyan hat.

Nade, mi is az a „superfood” vagy szuperélelmiszer?

Olyan élelmiszer vagy alapanyag, amelyeknek nagyon magas a tápanyagtartalma. Rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványi anyag megtalálható bennük, amelyek nélkül szervezetünk képtelen lenne a megfelelő működésre. A „szuper” jelző már csak azért is indokolt, hiszen általában nagyon kevés is elég belőlük, hogy a kellő mennyiségű tápanyagot bejuttassa szervezetünkbe.

Nem kell egyből valami nagyon drága és egzotikus dologra gondolnunk. Előfordulhat akár a kertünkben, a sarki kis zöldségesnél vagy bármelyik bioboltban. Hazai viszonylatban is számtalan mindennapi élelmiszert fogyasztunk, amely superfood-nak minősül.

Magvak: mák, dió, napraforgó. Ezekben mind magas a kalcium, Omega3, a B- és E-vitamin. A bennük található zsírok és vitaminok egészéveben fontos szervezetünk számára.

Fokhagyma: tökéletes vírusok, baktériumok és gombás fertőzések ellen.

Az avokádó ma már egyre több konyhában kap helyet, de sokaknak még mindig az egzotikus gyümölcsfélék közé sorolható. Viszont szintén egy szuperélelmiszer, amelyben rengeteg a tápanyag és hihetetlenül alacsony a glikémiás indexe.

Általában a mi társadalmunk téli időszakban fogyaszt inkább olyan élelmiszereket, amelyek „szuper” minősítést kapnak, viszont egészévben fontos a tápanyagbevitelre figyelnünk. Legyünk tudatosok: figyeljünk magunkra és környezetünkre is egyaránt!