A háztartás vezetésében a mosás mindig egy központikérdés. Mit, mivel és hogyan. Ha szem előtt szeretnénk tartani a környezetvédelmi szempontokat akkor nagyon jó alternatíva lehet a mosótojás a különbféle drogériás vegyszeres öblítők és mosószerek helyett.

A mosótojás valamivel nagyobb, mint az állati eredetű, fogyasztásra használt változata. Annyi különbséggel, hogy ez egy újrahasznosított műanyagból készült, lyukacsos tojásalakú labda, amiben ásványi anyagú golyócskák végzik el a tisztítási folyamatokat.

A golyócskák mosás közben vízzel és egymással való dörzsölésükkel együttesen fejtik ki a hatásukat. A tojásban kétféle golyótípust különböztethetünk meg: a feketét, amely turmalint tartalmaz és a puhaságért felel, illetve a fehéret, amely révén kb. 50 alkalommal használható egy tojás. A mosótojásban lévő golyók cserélhetőek.

Mivel természetes anyagokból áll, illetve újrahasznosított műanyagból készül a váza – amit egy könnyű mozdulattal szétpattintva újra lehet tölteni – abszolút környezettudatos mosási lehetőségnek számít.

Hátránya, hogy a foltokkal szemben nem veszi fel olyan hatékonyan a harcot, mint azt mi várnánk. De azért azt tegyük hozzá, hogy minden makacs folt igényel mosási előkészületeket, független attól, hogy milyen hiper-szuper kemikáliát alkalmazunk gépi mosáskor.

Ha ragaszkodunk a megszokott illathoz, amelyet „friss ruha” néven nevezünk miután megszáradtak a ruhák, akkor a mosótojás mellé érdemes még mosóparfümöt használni, hiszen nem lesz különösebb illata a ruháinknak.