Mindenkivel előfordult már, hogy a kedvenc felsőjét leöntötte az épp szürcsölgető kávéjával. Ilyenkor sokszor azt gondoljuk, hogy egyetlen megoldást csak az ecetes olló jelenthet, de megpróbálunk mindent megtenni és különböző maró hatású vegyszerekkel elkezdjük sikálni féltett ruhadarabunkat. Ilyenkor nem ám, hogy a foltot, de még az anyagot is kidörzsöljük és nagyobb kárt teszünk a textilben, mint azt mi várnánk.

Pedig sokkal barátságosabb megoldás a mosószappan használata, egyszerűen csak az a titok, hogy időben kell neki látni a folt eltávolításnak és megfelelő sorrendben kell kitisztítani a ruhát.

Ha megtörtént a baj akkor mihamarabb áztasd be hideg vízbe a textilt, majd óvatosan dörzsöld a foltba a tiszta mosószappant. Fontos, hogy ne kezd el sikálni! Hagyd még néhány percig ázni a ruhát, ezt követően a mosási kresznek megfelelően mosd ki a ruhát.

Ha régi folttal nézünk szembe akkor megoldás az ecetes víz. A folyamat ugyanaz, mint a mosószappannál annyi kivétellel, hogy langyon vízbe 1-2 evőkanál ecetet keverünk és ebben áztatjuk a ruhát néhány órán keresztül, majd kimossuk a szokott módon mosógépben is.

Előfordulhat, hogy a kiömlött kávé még a falra is felfröccsen, de nem azt jelenti, hogy újra kellene mázolni az egész falat azért, hogy egy kis foltot eltűntessünk. Próbáljunk meg inkább előtte egy sokkal tudatosabb praktikát és keverjünk össze egy szórófejes flakonba langyos vizet és szódabikarbónát. Az elkészült házi szert permetezzük az érintett felületre és nedvszívó ronggyal körkörös mozdulatokkal töröljük át.

Mielőtt károsítanánk környezetünket és pénztárcánkat érdemes megpróbálni olyan praktikákat, amelyek akár teljes megoldást jelenthetnek a gondra és még csak egy forintunkba sem kerül.

Előző cikkKárpittisztítás házilag
Következő cikkMosótojás