Nem lehet elég korán elkezdeni a tudatos környezeti szemle nevelését. Fontos már gyerekkorban elkezdeni a környezettudatos életre nevelést, hiszen az a legegyszerűbb, hogyha természetessé válik bennünk és gyermekeinkben egyaránt, hogy a szemetet szelektíven kell gyűjteni.

Nem kell semmi megterhelőre gondolni, hiszen alapvető dolog az lenne, hogy környezetünkben nem keltünk kárt. A gyerekek még nagyon fogékonyak a szülői mintákra és úgy szívják magukba a tudást, mintha szivacsok lennének. A legjobb mód a tanításra a játék.

A játékos feladatok által észre sem veszik a gyerekek, hogy mennyi mindent tanultak. Ezért hoztunk most néhány ötletet, hogyan tegyük befogadóvá gyermekeinket a környezetünk védelmére.

  • Befőttesüveg

Véletlenül se dobjuk ki, hiszen egy kis festékkel vagy matricával máris tökéletes tolltartó, kaspó vagy mécses lehet, aminek mama-papa nagyon örülhet.

  • Kinőt, elhasználódott zoknik

Az elnyűtt zoknikból könnyedén varázsolhatunk új kedvenc játékot, figurát.

Elkészítés:

  1. Szükséged lesz egy tiszta zoknira, ollóra, filctollakra, gombokra és egy kis ragasztóra.
  2. A gyerekek válasszanak ki egy zoknit, amelyet a bábukhoz szeretnének használni. Érdemes érdekes mintájú vagy élénk színű zoknit választani, vagy lehetőségnek adni.
  3. Fordítsd ki a zoknit, és a lábujjvéget tömd ki puha anyaggal (pl. szintén rossz zoknival vagy anyagmaradékkal), de akár az újságpapír is megteszi.
  4. Filccel rajzoljuk meg a figuránk arcának vonásait. A gyerekek a szemekhez gombokat, a szájhoz és egyéb vonásokhoz pedig szövetdarabokat vagy filcet használhatnak.
  5. Vágj két csíkot anyagból – ez kehet zokni maradék, szövet vagy ami otthon épp elől van és nem kell már – és ragaszd őket a bábu oldalára, hogy karokat alkossanak.
  6. Ha a ragasztó megszáradt, fordítsd a zoknit a visszájára, és kész a figuránk!
  • Cipősdoboz, avagy mini színház

Felnőttként elsősorban nem biztos, hogy a színház készítése jutna eszükben, sokkal inkább tárolódoboznak használnánk, ahelyett, hogy a kukába végezné. De ha van gyerekünk akkor máris egy szuper ötlet birtokába kerültünk.

Készíthetünk hozzá fagyis pálcából figurákat, és megeleveníthetjük kedvenc meséinket. De a színházon túl még saját készítésű diorámákat is alkothatunk akár otthoni dekornak vagy ajándéknak.