Napjainkban meghatározó szerepet tölt be életünkbe a stressz. Mindennap történik valami kis apró dolog, ami bosszúságot okoz, vagy csupán nehéz túltenni magunkat azon, hogy reggel kiborult a kávé. A mai világgal járó folytonos rohanás sem könnyíti meg helyzetünk, hiszen ahogy kinyitjuk reggel szemünket máris a véget nem érő teendőinkbe kell vetnünk magunkat, kezdve a reggeli fogmosástól a munkahelyi feladatokon keresztül egészen az esti vacsora készítésig. Bármit is tennénk a stressz akkor is ott lesz az életünkben, ha szeretnénk, ha nem… Vannak, akik sokkal könnyebben megbirkóznak a mindennapi gondokkal, de adódnak olyanok is, akik képesek őrlődni a problémákon hosszas napokig is akár. De mindenképp tehetünk saját érdekünkbe egy-két preventív módszert. Természetesen nem a tányértörésre gondolok, hiszen amúgy is az csak akkor segít, ha már stresszhelyzetbe kerültünk.

Érdemes figyelembe vennünk néhány gyógynövényt, ami segíthet.

Mivel a stressz minden embernél máshogy mutatkozik, ezért nem csak egy fajta gyógynövény lesz a stresszmegoldó csodaszer. Általában keringési és emésztési panaszok bukkannak fel egy-egy problémás helyzetben. Keringésnél gondolhatunk a magasvérnyomásra, a szívritmuszavarra, emésztésnél pedig egyaránt okozhat székrekedést vagy hasmenést is egyaránt. Ezek a tünetek krónikussá is válhatnak, ha nem kezdjük el kezelni vagy beismerni a problémákat. A természetes gyógyászatnak köszönhetően azért akad a tarsolyunkba lehetőség, hogy megelőzzük a következményeket, amit szervezetünk szenvedhet el a megrázkódtatások által.  

Ha emésztési panaszokra leszünk figyelmesek akkor az otthoni gyógynövényrepertoárba érdemes beújítani a citromfüvet és/vagy a borsmentát. Ezek a növények egyaránt a gyomorra és az emésztésre hat, nyugtató hatással bír. Érdemes teaként 10-15 perc áztatás után fogyasztani. Azonban, ha a keringéssel vagy a szívűnkkel van gond, akkor a levendula, macskagyökér és komlótoboz oldhatja a feszültséget. De ha a teafőzés nehézség, vagy nehéz beiktatni a napi rutinunkba azt a 15-20 percet, akkor nagyon jó étrendkiegészítők formájában is lehet fogyasztani. Rengeteg kapszula, tabletta van már a termékpiacon, amelyek közül tudunk válogatni. De ilyen esetekben figyeljünk, hogy egy-egy ilyen kúra minimum 2 hétig tartson, hogy elérjük a megfelelő hatást.  

A stressz általában feszültséget, ingerlékenységet vagy akár alvási nehézséget is kiválthat. Ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük bagatellizálva a tüneteket és ne fogjuk arra, hogy a stressz miatt van. Kezdjük kezelni akár gyógynövénnyel, de ha segítség kell akkor se féljünk lépni.