Van az a mondás: „Az vagy, amit megeszel!”. Vagyis, ha tömérdek mennyiségben csak junk-food-ot eszünk akkor egy idő után biztosak lehetünk a sok egészségügyi problémákban és az elhízásban, annak ellenére, hogy mennyire ízletesnek és táplálónak álcázza magát ez az étel.

De nem csupán a gyorséttermi kaja ártalmas az egészségünkre, hanem vannak olyan élelmiszerek is, melyekről nem is gondolnánk, hogy fogyasztása befolyásolhatja egészségünket – és nem a jó irányba.

Egyik ilyen a gyümölcslé, hiszen ez nem más, mint cukrozott víz. Valóigaz, hogy a gyümölcsök rostdús tartalmuk miatt remek élelmiszernek minősülnek, viszont ahogy palackokba zárják őket – mondván, hogy 100%-os gyümölcslé lett belőlük – pont az érték, azaz a rost veszik el belőlük. Ha gyümölcslére vágyunk akkor inkább készítsünk mi magunk!

Közkedvelt reggeli a zabkása. Igen ám, de nem mindegy, hogy milyen, ugyanis az instant zabkásák fogyasztása nem javasolt azoknak, akik kicsit is foglalkoznak egészségükkel. Sok esetben elfordul, hogy a termékeken lévő jelölés (fitt, superfood vagy light) tévesen, embereket megtévesztve került a csomagolásra. Válasszuk inkább helyette a hagyományos kását, aminek elkészítése egyáltalán nem kerül több időbe.

A diétázók „Szent Grálja” a puffasztottrizs vagy mégsem?!  A pufirizsnek semmi köze a rizshez, ráadásul ízetlen és még tápértéke sincs. De gyors felszívódású szénhidrát, amit elvileg minden fogyni vágyó elkerül. Szóval helyette inkább válasszunk vagy egy szelet kovászos kenyeret vagy ha nassolni szoktuk akkor inkább gyümölcsöt vagy magvakat.