Egyre rosszabb állapotba kerülhet a Nagy-korallzátony

A Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítását javasolja az állapotát felmérő, ENSZ által támogatott misszió. A szakemberek által készített jelentésben arra figyelmeztetnek, hogy gyors és hatékony klímavédelmi intézkedések nélkül veszélybe kerül a világ legnagyobb korallzátonya.

Az UNESCO és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tisztviselői még márciusban utaztak tíznapos látogatásra a Nagy-korallzátonyhoz, hogy felmérjék az állapotát. Az Ausztrália északkeleti partvidékén lévő korallzátony 1981 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A jelentés szerzői szerint az ausztrál szövetségi kormánynak és Queensland regionális hatóságainak a nemzetközi erőfeszítésekkel összhangban jelentősebb károsanyagkibocsátás-csökkentési célokat kellene elfogadniuk, ráadásul a tömeges korallfehéredés megállítására és a zátony vizének tisztán tartására tett közelmúltbeli erőfeszítések nem voltak elég gyorsak és hatékonyak.

Ausztrália híres természeti világörökségi helyszínét régóta sújtja a korallfehéredés
A 348 ezer négyzetkilométeres zátony 1998 óta öt alkalommal esett át jelentős fehéredésen, ami a korallok nagy részét károsította. A folyamat akkor figyelhető meg, amikor valamilyen stresszhatás, például a hőmérséklet növekedése miatt a korallokban élő szimbiotikus algák kilökődnek. Bár a fehéredés nem feltétlenül végzetes, hosszabb távon a korallok pusztulásához vezethet.

Az ausztrál szövetségi illetékesek és a regionális hatóságok visszajelzéseit is megvizsgálják, mielőtt az UNESCO hivatalos javaslatot tenne a Világörökségi Bizottságnak a veszélyeztetett státuszba sorolásról.

A jelentésben szereplő ajánlás szerint komolyabb pénzügyi forrásokat kell szánni a vízminőség javítására és a terület pusztulásának megállítására.

Az UNESCO tudományos tanácsadói már tavaly azt javasolták, hogy a Nagy-korallzátony kerüljön fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Az ausztrál kormánynak azonban sikerült elérnie, hogy elhalasszák ezt a lépést.