A melegvíz ára az elmúlt időszakban drasztikus emelkedésnek indult, ami sok embert – joggal – kételyekbe söpör. Ennek egyik oka, hogy a környezetvédelmi problémák egyre nagyobb jelentőséggel hatnak a Földre, ami nem megnyugtató.

Sokszor lehet hallani, hogy a tusolás sokkal gazdaságosabb, mint a kádvízben való fürdés. Igen ám, de csak ha kellőképpen rövid ideig tart. Na de meddig?

Az egyik fenntarthatósági webhelyen írtak a 4 perces zuhany előnyeiről. A napi 4 perc során nem csupán vizet, hanem energiát és általa pénzt is megtakaríthatunk.

A 4 perc folyamatos vízfolyatás már önmagában tesz azért, hogy költség- és környezettudatosabbak legyünk. De még így is lehet a vízfogyasztással takarékoskodni!

Hallottál már a „matróz-zuhanyzásról”? Lényege, hogy a 4 perc alatt nem folyatod a vizet végig, hanem először tiszta vízzel leöblítjük testünket, majd elzárjuk a vizet. Utána jön a szappanozás/samponozás, majd a hab öblítéséhez újra megengedjük a tusolóból a vizet. Még takarékosabb így a fürdés!

A perceket a tusoló alatt vizesen elég nehéz nyomon követni, de ha komolyan vesszük a fürdési időt akkor érdemes időzítőt vagy – a Harvad Egyetem javallatát megfogadva – egy 4 perces zenét bekapcsolni, így szórakoztató is lesz egyben a tisztálkodás.