A szájhigiénia fenntartása mindennapi szokás, viszont a szokásokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni. A fogmosás mindenkinek olyan természetes folyamat, amely az egészségünket szolgálja. De vajon helyesen végezzük?

Néhány alapismeret pontosságát hoztuk most el, amely segíti a szájápolás hatékonyságát.

Nem mindegy a fogmosási technika! A lényege, hogy nem összevissza csináljuk, hanem vagy a 8-as vagy pedig az egyes fognál kezdve a fogív vonalát követve haladunk végig a fogazaton. Ha egyesével és sorban haladunk akkor biztosak lehetünk, hogy nem hagyunk ki semmit és nem lesz felületes a tisztítás. Fontos még, hogy a fogak belső felületéről se felejtkezzünk meg, illetve NE nyomjuk rá a fogkefét fogainkra, hiszen nem az erős nyomás által lesznek tiszták fogaink, hanem a sok mozdulattól, amit egy adott területen végzünk.

A fogak tisztaságát úgy állapíthatjuk meg, hogyha nyelvünk hegyét végig húzzuk fogainkon. Hogyha – mondhatni – tükörsima felületet érzékelünk akkor kijelenthetjük, hogy tiszták a fogaink, viszont ha bársonyosnak érezzük itt-ott akkor még van mit tisztítanunk.

Vigyázzunk a nagyon habzó és mentolos fogkrémekkel, hiszen könnyedén átverhetnek minket. A hab nem tisztít, de könnyedén éreztetheti velünk a felgyülemlett sok hab, hogy a fogmosást hatékonyan végeztük és az erős mentol is frissesség érzetet kelthet. Érdemes professzionális fogkrémre váltani, hiszen azok nem tartalmaznak habzó összetevőket és az ízek esetében sem érezzük a túlzott mentolt. Ezáltal hatékonyabban végezhetjük a fogmosást.

A fogkefe higiéniájára legalább olyan nagy hangsúlyt kell fektetni, mint a fogmosás rendszerességére. Nagyon fontos, hogy használat után alaposan öblítsük át a kefét és amennyire lehet távolítsuk el róla a vizet, majd egy pohárba beleállítva hagyjuk, hogy megszáradjon. Ne tegyünk rá védőkupakot, hiszen a nedvesség és a bezárt levegőtlenség nem egy jó párosítás, kivéve a baktériumok melegágyának.