Hidegebb és borúsabb idő, illetve a korai sötétedés, azaz az ősz képes felborítani hormonjaink megfelelő működését. Nem meglepő, hogy ilyenkor sokkal enerváltabbnak és aluszékonyabbnak érezzük magunkat, hiszen szervezetünkben megemelkedik a melatoninszint.

A meletonin felelős az alvás-ébrenlét ciklusáért, ami sötétedés hatására kezd el termelődni. Így ősszel szervezetünk több melatonint fog termelni, amelynek egyik következménye, hogy csökken a szerotoninszint. A szerotonin boldogsághormon néven is ismert. Vagyis nem meglepő, hogy több pihenést igényel szervezetünk.

Az őszi fáradtság másik kiváltó oka a megváltozott étrend is lehet. Hiszen a nyár végeztével egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, azaz csökkent a vitaminbevitel. A mindennapi stresszhelyzetekkel szervezetünk is küzd, amely már kevesebb támogatást kap.

Mit tehetünk őszi fáradtság ellen?

Először is fókuszáljunk arra, hogy étrendünkbe kellő mennyiségű zöldség és gyümölcsöt iktassunk. A legjobb, ha mindig szezonális terméseket fogyasztunk! Illetve a krónikus fáradtság enyhítésére táplálékkiegészítésképpen szedhetünk folátot, azaz örömvitamint. A folát nélkülözhetetlen a dopamin és a szerotonin termelődéséhez.